slowo slowoslowsoo

26.05.2015

Ciasto KRÓLEWIEC

Przepis znaleziony raz na jednym z blogów. proszę wybaczyć,ale nie pamiętam teraz nazwy. Wszystko zostało w pierwotnej wersji, tylko polewę robię według własnego , sprawdzonego przepisu.


BISZKOPT:
  • 4 jajka ( żółtka i białka osobno)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie wrzucić po jednym żółtki , miksując dokładnie po każdym. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. 

Blaszkę o standardowym wymiarze wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto, wierzch wyrównać. 

Piec w temperaturze 175 st. Celsjusza przez około 30 minut. PO tym czasie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia a w między czasie przygotować blaty miodowe. 


CIASTO MIODOWE:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody
Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na wymiar blaszki ( tej samej w której pieczony był biszkopt ). Piec w temperaturze 200 st. Celsjusza , każdy blat osobno, przez 8-10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przygotować masę budyniową. 


MASA BUDYNIOWA:

  • 200 g cukru
  • 1/2 l mleka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem. Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić.


DODATKOWO:

  • twarda marmolada , ilość wedle uznania ( teraz jak piekłam , nie było marmolady w sklepie,więc użyłam dżemu porzeczkowego)
Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć połowę masy budyniowej. Spód biszkoptu posmarować marmoladą i posmarowaną częścią położyć na masie budyniowej. Wierzch biszkoptu posmarować marmoladą , na nią wyłożyć pozostałą masę budyniową i przykryć drugim plackiem miodowym . Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. 


POLEWA:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki wrzątku
Najpierw należy rozpuścić w rondelku masło lub margarynę, dodać cukier puder, a gdy się rozpuści zdjąć z ognia i dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wymieszać. Wystudzić i wylać na ciasto.


4 komentarze:

  1. Wygląda jak jedno z tych ciast, które pałaszowałabym z trzęsącymi się uszami :DD

    hairoutine.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda pysznie, teraz chętnie bym takie sobie zjadła, wystarzy mi je podsunąć pod nos :D

    Zapraszam: http://wikis-life.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha pycha pycha ;)
    Szkoda ze ja nie potrafię piec ciast.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza, każdy sprawia mi dużo radości i motywuje do dalszej pracy nad blogiem :))