6.02.2013

Przepis na pyszne faworki

Jutro tłusty czwartek a jak zapewne wiemy tradycji musi stać się zadość..:) Ja już chruściki piełam w sobotę a jutro znów do nich powrócę i w związku z tym chciałabym podzielić sie z Wami przepisem na pyszne faworki. Wykonanie jest bardzo proste.

Podam przepis na ok. 12 faworków. Ja zazwyczaj mnożę te składniki razy dwa lub trzy aby było ich wiecej, bo mój tż jest wielkim obżartuchem a i teściom coś się należy.>:)

Ciasto:


  •  2 szklanki mąki
  •  6 żółtek
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu spirytusowego lub spirytusu ( ja dodaję octu - wiadomo wódki mi szkoda a spirytusu czystego nie posiadam:))
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • opcjonalnie można dodać 2 łyżki masła ( ja nie dodaje i są pyszne)

  • 2-3 kostki smalcu ( wiem, ze niektórzy smażą na oleju, mi jednak ze smalcu lepiej smakują)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Z podanych wyżej składników ( na ciasto) zagniatamy ciasto, potem przez 10 minut wielokrotnie je zwijając bijemy wałkiem, aby wprowadzić do niego pęcherzyki powietrza. Gdy będzie elastyczne i gładkie rozwałkowujemy na cienkie placki i wykrawamy paski. Każdy pasek musimy przeciąć pośrodku i przewinąć faworka..:) Uwielbiam ten etap. Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolorek. Nie trawa to długo. Faworki wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obsiąkły z tłuszczu. Po tym posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się pysznymi, mięciutkimi faworkami.>:)

6 komentarzy:

  1. Lubie faworki tak raz na rok hehe :D ::) ale my robimy z innego przepisu :) Ja lubie takie cieniuteńkie i kruche faworki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym byłby Tłusty Czwartek bez faworków ? :P

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś z mamusią robiłam faworki :):) ale my zrobiłyśmy ze sto :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja ich nie lubię..:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza, każdy sprawia mi dużo radości i motywuje do dalszej pracy nad blogiem :))