BISZKOPT:
- 4 jajka ( żółtka i białka osobno)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie wrzucić po jednym żółtki , miksując dokładnie po każdym. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o standardowym wymiarze wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto, wierzch wyrównać.
Piec w temperaturze 175 st. Celsjusza przez około 30 minut. PO tym czasie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia a w między czasie przygotować blaty miodowe.
CIASTO MIODOWE:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka wody
- 1 żółtko
- 150 g margaryny
- 1 łyżeczka sody
Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na wymiar blaszki ( tej samej w której pieczony był biszkopt ). Piec w temperaturze 200 st. Celsjusza , każdy blat osobno, przez 8-10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przygotować masę budyniową.
MASA BUDYNIOWA:
- 200 g cukru
- 1/2 l mleka
- 2 cukry wanilinowe
- 250 g masła lub margaryny
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem. Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić.
DODATKOWO:
- twarda marmolada , ilość wedle uznania ( teraz jak piekłam , nie było marmolady w sklepie,więc użyłam dżemu porzeczkowego)
Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć połowę masy budyniowej. Spód biszkoptu posmarować marmoladą i posmarowaną częścią położyć na masie budyniowej. Wierzch biszkoptu posmarować marmoladą , na nią wyłożyć pozostałą masę budyniową i przykryć drugim plackiem miodowym . Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
POLEWA:
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2-3 łyżki wrzątku
Najpierw należy rozpuścić w rondelku masło lub margarynę, dodać cukier puder, a gdy się rozpuści zdjąć z ognia i dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wymieszać. Wystudzić i wylać na ciasto.
Wygląda jak jedno z tych ciast, które pałaszowałabym z trzęsącymi się uszami :DD
OdpowiedzUsuńhairoutine.com
Ciasto wygląda pysznie, teraz chętnie bym takie sobie zjadła, wystarzy mi je podsunąć pod nos :D
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://wikis-life.blogspot.com/
Smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPycha pycha pycha ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda ze ja nie potrafię piec ciast.