slowo slowoslowsoo

07.06.2015

Surowce kosmetyczne pochodzenia zwierzęcego

Zapewne nie każda z Was wie co firmy kosmetyczne dodają do kosmetyków, które stosujemy. Nie każdy też musi znać się na składach oraz wiedzieć co zawiera każdy produkt..Warto jednak poszerzyć wiedzę na temat tego skąd pozyskiwane są surowce do produkcji np. kremów do twarzy. Dzisiaj przybliżę Wam właśnie ten temat.
Nie raz usłyszałyście o tym co dodaje się do produkcji kosmetyków;łożyska , mleczko pszczele lub piżmo to tylko niektóre ze składników pochodzenia odzwierzęcego. Czy zastanawiałyście się kiedyś jakie mają właściwości? Czy wiecie , że kilka z nich spełnia rolę utrwalaczy zapachów w produkcji perfum? Mam nadzieję, że nie wzbudzi to w Was obrzydzenia, ale takie zadanie ma np. piżmo, które jest wydzieliną gruczołów okołoodbytniczych piżmowca, ale o tym w dalszej części mojego posta.


WYCIĄGI Z ŁOŻYSKA I GRASICY
W kosmetyce wykorzystuje się pozbawione hormonów wyciągi z łożysk krów i świń z 3-4 miesiąca ciąży. 


                                        Dobroczynne działanie w kosmetyce

  • pobudzają krążenie krwi
  • przyspieszają procesy metaboliczne
  • zwiększają elastyczność włókien tkanki łącznej
     W jakich kosmetykach je znajdziemy ?
  • kremy, ampułki, maski do skóry atroficznej i źle ukrwionej
HYDROLIZATY BIAŁKOWE pochodzą z białek tkankowych krów, owiec i świń. Wśród hydrolizatów pochodzenia zwierzęcego najważniejsze są hydrolizaty kolagenowe i keratynowe.

                    Dobroczynne działanie w kosmetyce
        kolagen
  • wykazuje szczególne powinowactwo ze skórą
  • nadaje skórze sprężystość i elastyczność
  • poprawia wiązanie wody
  • wygładza skórę
  • nawilża skórę
  • działa ochronnie
  • spłyca zmarszczki, liftinguje
  •  nawilża skórę i włosy
  • sprzyja wygładzaniu blizn oraz redukcji przebarwień
          keratyna
  •  odbudowuje strukturę włosa i paznokci
  • nawilża włosy i paznokcie
  • utwardza płytkę paznokciową
  • zapobiega łamaniu i rozdwajaniu się paznokcie
       W jakich kosmetykach je znajdziemy ?
  • balsamy po opalaniu i nawilżające do ciała, kremy do twarzy i pod oczy, maski do włosów, 
  • szampony, płukanki, pianki do włosów, płyny do trwałej i koloryzujące, odżywki i maski do włosów , preparaty i odżywki do paznokci
MLECZKO PSZCZELE to wydzielina gruczołów szczękowych młodych pszczół. 


     Dobroczynne działanie w kosmetyce
  • chroni skórę przed zapaleniami
  • poprawia krążenie krwi
  • regeneruje komórki
  • nawilża
W jakich kosmetykach go znajdziemy ?
  • kremy i żele do twarzy i pod oczy
  • miękkie maski i balsamy do zniszczonej skóry
  • ampułki do pielęgnacji oczu
KIT PSZCZELI (PROPOLIS) składa się z żywic drzewnych, soków kwiatowych i pyłków wymieszanych z wydzieliną gruczołów pszczół. 
 Dobroczynne działanie w kosmetyce
  • działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i grzybobójczo
  • ma działanie przeciwzapalne i dezynfekujące
  • poprawia ukrwienie skóry
  • przyspiesza proces gojenia się ran
  • pomaga w leczeniu trądziku , zapalnych wykwitów skórnych , ran oparzeniowych i stłuczeń
W jakich kosmetykach go znajdziemy ?


  • toniki, miękkie maski, kremy, ampułki, kremy do rąk, pomadki do ust

Większość substancji zapachowych pochodzi ze świata roślinnego. Uzyskiwane są w postaci olejków eterycznych , balsamów i żywic. Substancje zapachowe można też pozyskać ze świata zwierzęcego. Piżmo, cybet(cywet), kastoreum i ambra w produkcji perfum wykorzystywane są głównie jako utrwalacze. Zapobiegają zbyt szybkiemu ulatnianiu się zapachów. Niestety są substancjami bardzo rzadkimi i tym samym drogimi , ze względu na sposób ich pozyskiwania. Poniżej przybliżam trochę opis poszczególnych składników.


PIŻMO, czyli wydzielina gruczołowa piżmowca, czyli azjatyckiego ssaka z rodziny jeleniowatych ( coś na wzór naszej sarny). Piżmo należy do najintensywniejszych i najtrwalszych substancji zapachowych. Stosuje się je także jako utrwalacz zapachów.

CYBET (CYWET) to wydzielina gruczołowa wiwery żyjącej w Afryce i Azji. W stanie surowym ma ostry zapach kocich odchodów o żółtej barwie i konsystencji masła. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym jako utrwalacz zapachów. 

AMBRA jest patologiczną wydzieliną gruczołów żołądkowych i jelitowych kaszalota powstającą prawdopodobnie w wyniku niestrawności lub zaparcia wieloryba. Charakteryzuje się zapachem porównywalnym do końskiego potu oraz zapachu morza. . Ze względu na swe właściwości jest używana przez najbardziej renomowanych producentów perfum. 

KASTOREUM to wydzielina z gruczołów bobra żyjącego w Kanadzie i na Syberii. Worki w których znajduje się ta żółto-brązowa wydzielina mają gruszkowaty kształt i są połączone z organami płciowymi. Kastoreum uzyskuje się przez ekstrakcję tych wydzielin, a także przez macerację wysuszonych gruczołów, w których powstaje wydzielina.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza, każdy sprawia mi dużo radości i motywuje do dalszej pracy nad blogiem :))