1.07.2012

Pyszne ciasto z truskawkami♥

Witam!!! jako, ze sezon truskawkowy już sie kończy muszę Wam pochwalić sie jakie ciasto piekłam co dwa dni swojemu mężowi..:) Łakomczuch z niego nie ma co..:) Sama wymyśliłam, chodź tak naprawdę to nic specjalnego.
Niestety zapomniałam zrobić zdjecie jak ciasto wygląda po przekrojeniu..:/

Tak więc...

Pieczemy BISZKOPT :
  • 6 jajek, można dać 5
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia UŻYŁAM PROSZKU FIRMY MARSYL

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni.

Formę wyłożyłam folią aluminiową ze względu braku papieru do pieczenia.>:)  Ale specjalnie nie widzę różnicy w jakosci pieczenia, trzeba tylko krócej piec..:)


TAK WYGLĄDA BISZKOPT PO UPIECZENIU 

Nasączyłam go kompotem z  truskawek

MASA :
  • 1 litr śmietanki 30 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • cukier puder , każdy niech doda ile chce- mój P. lubi słodkie więc daje więcej. Ale próbuję zanim dosypę aby nie przedobrzyć.
  • śmietan-żel UŻYŁAM PRODUKTU FIRMY MARSYL


W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę, studzimy.
 
W tym czasie ubijamy kremówkę z śmietan-żelem i cukrem pudrem. Gdy masa nabierze sztywności wlewamy wystudzoną żelatynę i mieszamy mikserem. Całość wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.

Gdy masa troszke się zsiądzie układamy pokrojone w plasterki truskawki I całość zalewamy dwiema truskawkowymi galaretkami.


5 komentarzy:

Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza, każdy sprawia mi dużo radości i motywuje do dalszej pracy nad blogiem :))