slowo slowoslowsoo

10.09.2011

Olej rycynowy - z apteczki babuni

Pochodzenie

Olej rycynowy pozyskiwany jest z nasion tropikalnego drzewa rycynowego (ricinus communis). Drzewo dochodzące do 13 m wysokości ma wielkie palczaste liście, niepozorne kwiaty zebrane na jednej łodydze, z których powastają duże, kolczaste, podobne do kasztanów owoce. W każdej z trzech komór takiego owocu znajdują się szaro-brązowe nasiona. Zawarty w nasionach ricin jest silne trujący. Stosowany w medycynie i kosmetyce olej rycynowy nie zawiera żadnych substancji trujących, składa sie w większości z glicerydów kwasowych.
 Skład
Jako że jest to olej z grupy nieschnących, zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych o długich wiązaniach chemicznych o podwójnych wiązaniach węgiel-węgiel, czyli Omega-3, Omega-6 i Omega-9.
1. główny składnik (80%) – kwas rycynolowy odpowiedzialny za działanie przeczyszczające.
2. glicerydy kwasu linolowego,
3. glicerydy kwasu linolenowego,
4. glicerydy kwasu olejowego,
(czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe- NNKT, o których właściwościach tak wiele się słyszy).

Zastosowanie
Olej rycynowy używany jest w masażu, aromaterapii, w produkcji preparatów do pielęgnacji włosów. Stanowi składnik szamponów, odżywek do natłuszczania skóry i włosów, kremów, służy do produkcji przejrzystych mydeł glicerynowych.

 Jest niezastąpiony w produkcji mydeł. Posiada właściwości pianotwórcze, z tego względu z powodzeniem może być stosowany jako uzupełnienie lub substytut oleju kokosowego lub oleju z pestek palmowych. W stężeniu 3 – 5% olej rycynowy daje obfitą pianę. Jest ponadto ważnym składnikiem kremów do golenia.

Dodatkowe zastosowanie
Większość z nas nie wyobraża sobie makijażu bez pomalowania rzęs, niestety tusze być może poprawiają naszą urodę, ale wiele z nich osłabia też rzęsy. Dlatego przy okazji apeluję- nie warto na takim kosmetyku oszczędzać – porządny tusz zawiera odżywkę, ma dobrze wymodelowaną szczoteczkę. Jeśli jednak nasze rzęsy już są słabe, rzadkie, łamliwe i wypadają polecam zastosowanie najlepszej naturalnej odżywki,jakąjest właśnie olejek rycynowy. Nic tak nie poprawiło kondycji moich rzęsek i brwi. Stały się one ciemniejsze, grubsze i o dziwo wydaje mi się, ze dłuższe, ale to pewnie zasługa właśnie przyciemnienia, które spowodował ten specyfik. Więc jeśli pragniecie, aby wasze oczka nabrały wyrazistości biegnijcie do apteki, bo to tak na prawdę nie wiele kosztuje. W dodatku będziecie miały lśniące, sprężyste ''firaneczki''..:P

Jak stosować
Do upiększenia brwi i rzęs najlepiej użyć starej szczoteczki od tuszu do rzęs – oczywiście dokładnie umytej.Po szczegółowym usunięciu wszelkich resztek tuszu należy zmyć  makijaż z twarzy i dokładnie ją umyć.Zamocz szczoteczkę w olejku, strzepnij tak, żeby pozostała na niej tylko cienka warstwa. Olejek jest bardzo tłusty i przez to wydajny. Możesz pędzelek przed aplikacją specyfiku owinąć na chwilkę w czystą chusteczkę, która wchłonie jego nadmiar.Wyczesz dokładnie brwi a następnie rzęsy, tak samo jakbyś malowała je mascarą. Taką odżywkę należy pozostawić na noc. Jeśli komuś przeszkadza to może ją zmyć rano. Ja nie zmywam, bo praktycznie nie widzę po nie śladu i lepiej maluje mi się tuszem po nawilżonych rzęsach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza, każdy sprawia mi dużo radości i motywuje do dalszej pracy nad blogiem :))